Ik zou de sterren voor je plukken

Deze lieve ruin is heel down to earth. Nuchterheid ten top. Als het over de liefde voor zijn eigenaresse gaat komt er echter ook een prozaisiche kant in hem naar boven. Hij zou de sterren voor haar plukken als hij kon, zo zegt hij het letterlijk. Vertederend, toch? 

Het is meer dan dat. Hij laat mij iets zien wat hij nog nooit iemand heeft laten zien. Ook zijn eigenaresse niet, terwijl die ook geen beginneling is in dit soort communicatie. Hij heeft gewacht op het juiste moment. En dat is nú.

Zijn leven is een paar jaar geleden drastisch veranderd toen hij bij zijn huidige eigenaresse kwam. Zij heeft hem een kant van mensen laten zien die hij nog niet kende. De lieve, mooie, zachte, sprankelende kant. Maar ik voel dat er in zijn verleden iets ligt wat het daglicht eigenlijk niet kan verdragen.  

Dan laat hij mij zien dat hij zwaar mishandeld is op jonge leeftijd. Met een stok geslagen zelfs. O, mijn hemel, deze lieve, rustige jongen. Ik voel een brok in mijn keel en er prikken tranen in mijn ogen. Tsja, zegt hij , je wilde het weten.

Bijna niet te geloven dat hij hier zelf zo rustig onder kan blijven. Hij heeft geleerd dwars door mensen heen te kijken en zo precies te zien wat hij wel en niet aan ze heeft. Hij screent mij ook, realiseer ik me. Juist door dit te vertellen. Kan ik het aan? Ga ik hier een drama van maken? Verdwalen in mijn eigen emoties? 

Nee dus. De enige reden waarom dit belangrijk is, is dat het bevestigd wat zijn eigenaresse al heel lang vermoedt. Hijzelf heeft het allang achter zich gelaten.Ik slaag voor de test en hij staat mij toe hem met zijn gezondheid te helpen door duidelijk te maken wat er waar mankeert.

Dit paard laat niet snel zijn kwetsbare kant zien omdat hij in het verleden geleerd heeft dat dat niet verstandig is bij mensen. Zijn eigenaresse heeft hem echter laten zien dat er ook nog andere mensen zijn. Daardoor heeft hij geleerd de mensen bij wie hij kwetsbaar kan zijn te onderscheiden van de mensen bij wie hij dat beter niet kan doen. Wat een emotionele intelligentie!

Zijn eigenaresse heeft hem al zo ontzettend geholpen om op te knappen en weer gezond te worden. Ik ben blij en vereerd dat ik daar nog een steentje aan bij kan dragen. Dit paard moet de kans krijgen nog heel lang van het goede leven, waarin hij eindelijke terecht gekomen is, te genieten!

(Telefonische reading)

Scroll naar boven